Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miskolci kocsonya

2009.01.31

Van egy régi magyar közmondás, ami úgy hangzik, hogy: "Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka".

Van nekünk egy szép nagy városunk. Budapest után a legnagyobb az országban. Van benne némi bűnözés, nem kevés, sok sajnos. Van benne egy a bűnözéssel küzdő rendőrkapitány, jaj bocsánat, csak volt, mert mire a mondat végére érek, már nincs is ott.

Másodpercek alatt elvezényelték, mert kimondta a kimondhatatlant. Kimondta azt a varázsszót, amely egyfelől igaz ugyan, meg tény is ugyan, meg aztán mindenki tudja, de pszt! ki ne merje mondani senki, mert akkor neki annyi.

Mindez a Mai Magyarországon, a harmadik évezred elején, elméletileg egy demokráciának nevezett társadalmi formában, ahol a szólásszabadságot hisztérikus és hisztéria keltő politikai erők igyekeznek letaposni, ravasz indoklással, gyűlöletkeltésnek nevezett boszorkányüldözéssel. Sokat gondolkoztam, hogy mit is mondjak, hogy is kezdjek bele ebbe az egészbe.Mit ne mondjak, hogy ne tegyek véletlenül, akarva vagy akaratlanul rossz fát a tűzre. Ne essek bele abba a szörnyű csapdába, amibe a munkáját következetesen - és feltételezem nem rosszul - végző miskolci rendőrkapitány is beleesett. Most már nem egyedül rettegek. Magyar rendőrök ezreivel rettegünk együtt. Az egész Kárpát-medence visszhangzik a vacogó fogaktól. Szép időket élünk, újra és újra szent nemzeti imánk, a magyar Himnusz sorai csendülnek a fülembe és gyorsan leírom még, addig, amíg szabad, amíg a Himnusz idézete nem számít szélsőséges nacionalista, soviniszta és antirasszista cselekedetnek:

 

"Bújt az üldözött, s felé kard nyúlt barlangjában,

szertenéz s nem lelé honját a hazában..."

 

Lehet, hogy nem pontos az idézet, hiszen 44 évvel ezelőtt tanultam, s azóta sem mondtam el hangosan. Most is csak halkan, magamban mondom, nehogy baj legyen belőle. Ki is voltaképpen itt az üldözött? Az aki erőszakos bűncselekményeket követ el és nyíltan megnevezik, akár csak statisztikai jelleggel, vagy az aki megnevezi? Már nem is tudom.

Ez az egész, amit csinálok, a Magyar Rendőr Védelmi Intézet, egy csendes estén keletkezett, eszembe jutottak mindenféle badarságok, keverve szociolológiai gondolatokkal, komoly és nevetséges elemek kavalkádjaként, aztán úgy gondoltam, hátha más is nevet rajta, nosza, olvassátok, nosza, gondolkozzatok el rajta. Régi szép idők, amikor még csak az utcákon szolgálatot teljesítő rendőrök megkövezése és égő benzinnel történő leöntése ellen kellett szót emelni. Ó, azok a régi szép idők!

A helyzet mára sokkal tragikusabbá vált. Eljött az igazi rettegés ideje. Nem elég már szolgálni és védeni, most már célszerű rettegni is, mert van  kitől. A parlamenti küszöböt a közvélemény kutatásokban alulról sem súroló kis párt nagy embere nyilatkozik és kész, vége, fejek hullanak a porba. Nincs kegyelem, nincs mérlegelés, majd megmutatja ki az úr a háznál. Lehet, hogy igaza van, ki tudja?

A kérdés csak az, (talán fel tudom még tenni, annyira vacognak a fogaim és annyira reszketnek a kezeim), hogy:

Tessék mondani ennyi vacogással és reszketéssel és remegő térdekkel vajjon a Magyar Rendőr meg tudja-e védeni a magyar állampolgárokat?

Nem tudom, keresem a választ és csak nézek, sőt nem is nézek csak pislogok, mint ama béka a miskolci kocsonyában. Azt azért érdemes volna talán jól megjegyezni, hogy ki is főzte ezt a kocsonyát és kinek a receptje alapján.

 

Egy hír az Origo-ról, cikkünk másnapján, (www.origo.hu):

 

Folytathatja munkáját a miskolci rendőrkapitány

MTI2009. 02. 01., 9:54Utolsó módosítás: 2009. 02. 01., 11:44

 
eszközök:

Posztján maradhat a helyi cigányok bűnözéséről általánosítva beszélő miskolci rendőrkapitány, Pásztor Albert, akit kijelentései miatt ideiglenesen áthelyezett Bencze József országos főkapitány. A szombaton lezárt vizsgálat szerint Pásztor nem követett el jogsértést.

Forrás: MTI

 

A MAREVI megköszöni az illetékeseknek, a Rendőrkapitány Úrnak pedig  további jó munkát és jó egészséget kívánunk!

MAREVI